June 2019
S M T W T F S
« Nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Day 4: 2007/11/15 沖繩

Day 4: 11/15 (Thu) 陰

沖繩西部  沖繩北部(海洋博公園、美ら海水旅館)  沖繩西部

早餐:酒店 Buffet 早餐-サンマリーナホテル
午餐:意粉-美ら海水旅館
晚餐:酒店懷石 Shabushabu-万座ビーチホテル&リゾート

住:沖繩西部-万座ビーチホテル&リゾート(Manza Beach Hotel & Resort)
訂房方法:經 Jalan 網上預訂

今朝係酒店食左個好豐富o既早餐啦,係自助餐形式o既,都幾多選擇,不過都係西式為主,本來今日有個行程去名護菠蘿園或者玩參加玻璃船 Tour 或浮 潛睇珊瑚,不過尋日都係決定唔去,所以今朝可以對住個無敵大海景慢慢歎早餐啦。

食飽之後,我地就 Check-out,今日o既目的地,係沖繩其中一個重要景點,就係北部o既海洋博公園同埋入面 o既美ら海水旅館(Okinawa Churaumi Aquarium)啦。呢個公園係全球第一個海洋博覽會 o既地點,入面有水族館、熱帶夢幻中心、海洋博公園等,而且仲有海豚鯨魚表演。要西海岸 Resort 呢邊渣車過去,大約要一個鐘,公園本身係免費入場, 但係水族館果邊就要 1,800 yen 入場費。

今日天氣麻麻地,好似會落雨咁,我地到左公園之後,先係出面周圍逛,之後就入左去美ら海水旅館啦。呢個水族館,可以話係全世界最大o既水族館,入面 有個好大o既水槽(好似係世界第二大,有四層樓咁高),養左兩條七米長O既大鯨鯊、好多巨型魔鬼魚同埋好多好多其他o既魚類!我地入到去果時咁o岩係餵魚 時間,見到有工作人員潛落水底餵魚,好多魚仔游黎游去,真係睇得好開心。係水族館入面有間餐廳,我地買完 lunch ,咁o岩等到張枱,仲可以坐係水缸隔離一路 食野,一路睇住 d 魚係面前游添。

  海洋博公園入面有好多由植物製成o既海洋生物、魚類

 

美ら海水旅館入面o既大水缸~見唔見到果兩條鯨鯊呀?!  

出左水族館後,我地去左睇海豚同埋鯨魚表演,呢個節目大約半個鐘啦,都有唔少人睇。

  海豚表演場地,後面係大海,本來望過去應該係水天一色,可惜今日天氣麻麻地~

 

大約半個鐘o既海豚、鯨魚表演,當然唔少得呢個鏡頭啦  

之後,我地再周圍行左陣,就渣車返西海岸今晚入住o既万座ビーチホテル& リゾート啦。呢間酒店位於萬座毛對面,係西海岸其中一間比較貴o既酒店,不過今日係一個特別日子,所以貴 d 就貴 d 啦!

  万座ビーチホテル&リゾート酒店外觀

 

呢間就係我地今晚住o既房,都唔係太大~  

我地係酒店 check 左聽朝想參加o既小型潛艇時間,book 左聽朝一早o既班次;另外,原來酒店早餐卷可以用黎比錢,咁我地計落,聽朝自己比錢食早餐, 用張卷

Comments are closed.