April 2019
S M T W T F S
« Nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Day 2: 2007/11/13 沖繩

Day 2: 11/13 (Tue) 晴

大阪關西空港  沖繩那霸空港  文化王國(王國村、玉泉洞)  首里城  那霸

早餐:Vendering Machines-燒飯團、綠茶
甜品:雪糕
午餐:文化王國-レストラン王國
晚餐:那霸國際通-首里天樓

住:那霸-GRGホテル那覇(GRG Hotel Naha)
訂房方法:經 Jalan 網上預訂

今朝一早我地就要搭內陸機到沖繩,我地 book o既酒店係冇包今朝早餐o既,因為本來果 plan 係今朝搭早機,諗住係機上食早餐, 後尾起身之後突然醒起日本o既內陸機係冇野餐o既,淨係得野飲...尋晚又冇出街搵野食喎,咁 Gary 就知道我如果今朝再冇野食呢 就一定會嘈嘈閉,所以佢係我梳洗緊o既時候就落左樓下 lobby d vendering machines 度買左早餐比我食啦,有燒飯團同埋綠茶,個飯團仲係熱o既,佢話買完之後要等差唔多 10 分鐘先有~食飽之後,我地就係酒店 Check Out,跟住就搭左 7:40am o既 shuttle bus 返機場 lu。

呢個就係好好味o既燒飯團啦~
 

因為架車遲左約 5 分鐘先開,所以去到機場已經差唔多 8:00am,我地今朝會搭全日空航空(航班編號 #NH1731),8:50am 由關西空港起飛,全程約 2 個鐘,係 11:10am 就會去到沖繩【那霸空港】,不過因為內陸機關係,我地只需要約 30 分鐘前去到 check-in 就得啦~

係內陸機上我叫左個雪糕,要 300 yen !

其實今次會揀沖繩,因為諗住 honeymoon 好多時 d 人會去 d 陽光與海灘o既地方,但係如果要我地兩個係果 d 地方玩 5 日,應該會悶死啦~不過唔去下 d resort 攤抖下,又好似差咁 d 野咁喎,所以揀左黎沖繩 5 日 4 夜啦~

今次係沖繩我地都係會渣車,所以落左機第一件事,就係去搵 Sky Rent-a-Car 個 shuttle 送迎站啦。都幾易搵,只要睇清楚機場入面 d 指示牌「レンタカー空港送迎バス乗り場」,全部租車o既站都係果度,每間租車 公司都有個職員係果度招呼你,跟住等左陣就有車黎啦,之後搭左大約 15 分鐘就到車場啦。今次係我地第一次幫襯呢間公司,平時都係租 開 Toyota ,點解今次揀呢間,因為佢真係好平,同樣一個車款,同樣咁多日,佢比 Toyota 平幾千 yen,不過...平野即係平野,Service 同 車內o既 GPS 係冇 Toyota 咁好,而且架車...仲傷痕累累添!所以大家如果要幫襯佢果時,記得要 check 清楚架車呀!

攪掂晒 d 手續,都差唔多 12 點 lu,咁我地就直接渣車到文化王國 (おきなわワールド Okinawa World)啦,車程差唔多要半個鐘,未入去參觀之前我地諗住係餐廳區食左野食,點知等左好耐先有位,之後又等左好耐先有野食,攪到成 2 點先食完先走人。我地先參觀文化王國,係門口附近見到個牌寫住 3:00pm 有琉球傳統舞蹈,(一日有四場,免費的,約 30 mins 一場),咁就係入面逛到差唔多 3 點就去左睇,都幾得意,有傳統琉球樂器介紹咁。

其實王國村入面冇乜特別野好睇,好快就可以行完,但係如果要入玉泉洞就一定包埋佢個入場劵,咁所以就去睇下囉。(註:文化王國分 3 部份-王國村、玉泉洞、蛇博物館,入場費:王國村 (600 yen),王國村 + 玉泉洞 (1,200 yen), Free Pass (1,600 yen))睇完場舞蹈之後,我地就去左參觀玉泉洞,佢其實係一個地底o既鐘乳洞,一入去入面就已經 feel 到好重o既濕氣,同埋好黑,d 鐘乳石都幾靚,我地影左好多相,係入面行左個幾鐘,因為入面冇乜人,最o岩影相~(後尾我地發覺最好o既路途應該係先去玉泉洞再去文化王國會順路 d o既。)

玉泉洞入面好多鐘乳石都改左個名

跟住我地就渣車去首里城,車程亦都係差唔多半個鐘,不過我地成 5 點先出發 ,去到都開始天黑 lu,所以呢邊亦都唔係太多人,我地又等佢開燈黎影相啦,終於又係度又停留左好耐,其中有個展覽館係要比入場費o既,仲要除鞋先可以入去,因為諗住那霸市中心果邊係放工時間會封路,所以我地就係呢邊慢慢行到約 7 點先離開啦。

首里城開左燈係咪靚 d 呢?!

酒店距離首里城好近,只需車程約 10 分鐘,不過因為塞車關係,我地用左差唔多成半個鐘先到,之後先到酒店 check-in 。呢間酒店個介紹話佢行去 國際通只需要約 10 分鐘,又平喎,好似好方便咁,所以當時就揀左佢啦。

係酒店放 好野之後我地就行去國際通果邊食飯,呢個時候我地先發現酒店附近竟然係紅燈區!有超多企街呀~~不過好彩由酒店行過去真係只係需要 10 分鐘咋~係國際通度我地搵左間食傳統沖繩料理o既舖頭,叫左出名o既苦瓜料理,我同 Gary 都係覺得苦瓜好難食呀!

呢間就係我地係國際通揀左o既餐廳啦~個外觀幾靚o家~

d 網友又話沖繩o既苦瓜好好味o既?!好難食呀...

食飽之後,本來諗住去旅遊資料中心搵 無人島 Tour,不過後尾都係決定唔去,Gary 話不如早 d 去渡假區果邊影下間酒店同海就算啦,佢對去 Tour 冇乜興趣喎,所以我地就改左行程啦,不過咁又慳返成萬 yen lu,最尾可以勁 shopping 呀~耶~~

You must be logged in to post a comment.