December 2020
S M T W T F S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

冬の北海道必備物品

呢度想講o既係,落緊雪o既北海道,即係氣溫係零度以下~

厚大褸:可以係羽絨,或者係 Gore-tex 。如果係好怕凍,可以係 gore-tex 入面著件薄羽絨或者 fleece。我因為唔係好怕凍,所以只係著件厚 gore-tex 加冷衫。

頸巾:一定要帶頸巾,因為可以遮住個口同鼻,真係會暖好多!

帽:最好係 fleece ,厚身,包到耳仔o既。

手套:睇下會唔會玩雪,會o既話,就要防水手套;如果唔係,就要 fleece 果 d 。我就 2 款都帶左去,尤其係因為我地要影相,平時用 fleece 會方便 d 。

褲:如果要玩雪,一定要帶防水褲/雪褲,唔係可以著牛仔褲,因為咁會凍死的。

鞋:一定要著有 gore-tex o既,因為一踩落雪地就成隻鞋濕晒,隻腳會好凍。至於駛唔駛一定要買雪靴,就見人見智,我同 Gary 地就專登買左對有牌子o既,因為見過有網友話平果 d 會入水喎,另外雪靴會有防滑,著落去真係好似好好多咁~

潤唇膏:咁凍,個咀會好乾,要帶比較潤同有防曬功能o既潤唇膏,仲要記得要隨身攜帶。

如果好怕凍,就要拎埋以下o既野啦~

打底衫褲:可以保暖同吸汗o既打底褲,例如:天蠶衣、貼身褲、legging 咁。

用完即棄暖包:如果長時間會係室外,可以拎暖包或者貼係身。如果要戶外影雪景,都幾有用,另外,可以放包係相機附近,保持溫度,咁電池都可以用耐 d 。

即沖飲品:好似黑糖薑茶呢 d ,個人即時會暖好多~

You must be logged in to post a comment.