December 2020
S M T W T F S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Day 10: 2007/03/03 札幌

Day 10: 03/3 (Fri) 晴

札幌  場外市場  新千歲空港  羽田空港  成田空港  香港

早/午餐:札幌-場外市場
下午茶:新千歲空港-機場便當
晚餐:飛機餐

今日 d 時間比較難攪,因為我地要搭 1:30pm o既機,咁我就 book 左 12:30pm 係機場還車,去由札幌去機場其實只 係 1 個鐘,但係就怕好似早幾日去接 Gary 咁勁塞車,你知啦,今次係搭飛機,唔可以遲到嘛,所以大家就諗住最遲要 11:00am 係札幌出發啦;但係另外呢,大家都冇真係 shopping 過,所以團友們就好想去行下喎。最終就 agreed 左唔去 shopping ,又唔駛咁早起身,大約 9:00am 左右去場外市場果邊食早餐同埋買手信啦。

場外市場其實可以話係日本人o既街市,成條街 d 舖頭都係賣海鮮o既,雖然大部份都唔係活o既,不過真係好多野賣。 我地去到搵左間頗大o既舖頭「北之漁場」,佢樓下係賣海鮮,而 2 樓係食野o既地方,我估都應該唔錯o卦。

 

上到去,因為係釧路唔夠時間去煉瓦果度食鐵板燒,所以雖然係一大早,除左叫左刺身飯之外,我地仲叫左個燒烤餐同鮑魚,等大家可以燒下~點知,呢 一燒就燒左我地 1 個鐘,跟住唯有各自好快咁落去行多轉,買下手信咁,而我大部份手信都係係呢度買咋~

 

之後我地就離開札幌 lu,去到機場,好順利咁還完車,check-in 完就上機啦。呢一轉我地去到東京係要 轉機場o既,因為雖然好早已經去訂機票,但係係成田返香港o既機幾日都 full 左,所以我地就要係札幌飛羽 田(Haneda),再由羽田去成田(Narita)返香港啦。

我地中間有大約 3 個半鐘o既轉機場時間,由羽田去成田最快係搭機場巴士(Limousine Bus),只需大約 60 分鐘,反且如果搭 JR,要成 1 個半鐘,不過就要 3000 yen 。而我地後尾發現,原來係羽田出閂到行機場巴士上車果個站都好近,我估只需 5 分鐘左右,而且又差唔多 10 分鐘就有一班車,所以都幾方便。

最後,我地係差唔多 11pm 就返到香港 lu,而呢次o既旅行亦都完滿結束啦。

駕駛資料:

起點 終點 距離 料金 預定時間 實際時間 備註
札幌 新千歲機場 45 km 1,250 yen 47 mins 65 mins

1 comment to Day 10: 2007/03/03 札幌

  • 歡迎光臨~ 得閒多 d 黎坐下啦~ 依家我好努力咁放番東北個遊記上黎~ 已經差唔多完成啦~

You must be logged in to post a comment.