December 2020
S M T W T F S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Day 9: 2007/03/02 旭川、札幌

Day 9: 03/2 (Fri) 晴

層雲峽  旭川  札幌

早餐:層雲峽-層雲閣グランドホテル 之 1 泊 2 食
午餐:旭川-梅光軒拉麵
晚餐:札幌-かに本家

住:札幌- ブルーウェーブイン札幌
訂房方法:經 Jalan 網上預訂
 
今朝係比晏起身o既一日,點解?!因為今日去o既 旭川動物園 10:30am 先開門,而係層雲峽渣車去果度,只係要大約一個半鐘,所以我地 9am 先係酒店度出發,咁就唔駛咁早起身啦, 不過,當然我地又唔 side d 時間,朝早就落去浸一浸啦~

咪麼左好耐,食完早餐之後成 9:30am 先出發,去到旭川動物園差唔多 11 點啦,冬天黎旭川動物園,除左有北極熊、海豹 等等之外,重頭劇係只係冬天先有o既每日 2 次o既皇帝企鵝巡遊,時間分別係 11:00am 同 2:30pm,本來黎到已經諗住睇唔到朝早果 場,因為成條巡遊路線已經比人佔據左,我地幾經辛苦先搵到一個好少少o既位置影相,點知原來 d 企鵝係會行成 1 個鐘o既, 出黎之後會沿另一邊行返去起點,所以我地後尾就轉左位,影左好多可愛o既企鵝相啦。

 

之後,我地就去睇北極熊啦,只見佢好歎咁係度晒太陽,只係有時開張隻眼望下 d 遊人之後又再訓過,仲唔知係咪覺得 d 人太嘈,用隻手遮住隻耳仔訓覺添,好鬼好笑~另外,我地又見到白狐、白色貓頭鷹、白鹿等等,真係同白色o既北海道好鬼 夾!

 

行完動物園,我地就去左旭川o既雪之美術館,呢個係加插o既,本來冇話一定要黎,不過 Gary 睇完 d 相話覺得好靚, 咁又順路,咪黎走一轉囉。講返呢個雪之美術館,其實佢係一個美術工藝村果度,分別有「雪之美術館」、「國際 染織美術館」同埋「優佳良織工藝館」,不過我地就淨係對雪之美術館有興趣,所以冇買套票入去。呢間館o既建築真係 好靚,佢係 18 米o既地底,入左去簡直好似去左童話城堡咁,無論係每間房o既門啦、天花啦、掛牆燈啦等等,都好似 同我地依家呢個時代唔同,覺得所有野都高貴 d o既。而其中最特別就係佢有個音樂廳(仲有豎琴!)、宴會廳、畫廊等等, 我覺得如果可以係呢度影婚紗相,應該會好靚o家~最可惜就係佢內部有 1 part 維修緊,冇得入去睇,所以我地好快咁睇 完就走 lu。

 

 

跟住我地返去市中心食 lunch ,返左去 JR 旭川站附近o的梅光軒度食好出名o既旭川拉麵,我地去到佢都差唔多打烊 lu,因為差唔多 3 點,呢度有出名o既牛油 拉麵,我地各人叫左一碗,點知我果碗超大呀!當然又係食唔晒啦~~

之後我地就打道回札幌 lu,我地係旭川走果時大約係 3:30pm,我地入左札幌落個 GPS 之後,做左一樣全程最錯o既野, 就係諗住依家仲早,唔行「有料」道路,行左條「國道」,佢個 System 話要 4 個鐘左右,而有料話 1 個半鐘左右,費用 好似三千幾 yen 咁上下啦,點知...d 國道真係好多車o家!呢後 140km o既路程,真係行左 3 個幾鐘!仲要係後尾頂 唔順,轉左條 route ,行返 highway 先可以 3 個幾鐘返到去,所以最後 shopping o既希望都冇埋啦。

最後係札幌呢日我揀左間好平o既酒店,就係 ブルーウェーブイン札幌(Bluewave Inn Sapporo),有幾平?!就係 1 個 人大約係 2800 yen 1 晚,即係雙人房只係 HK$364 左右!不過當然冇早餐食啦。嗯..點解佢咁平?!一來佢係 JR 札幌站 遠少少,二來佢係一間 Inn ,唔係 Hotel,不過我地都係渣車,咁就冇乜所謂啦,而入住之後,都覺得唔錯呀,間房比新宿果 d 成千蚊 1 晚o既都差唔多,好整齊乾淨。但係有一樣要留意o既就係 7 人車係入唔到佢自己個停車場o既,要停係佢 對出果個停車場囉,不過都 ok o家,對面馬路咋。

  

係酒店 settle down 之後,我地就打的去 JR 站果頭(要 1000 yen),大家都諗住最後試下仲有冇 shops 係未 closed ! 其實呢個時候只係 8:00pm 左右,對我地香港人黎講真係好早,我地分開左去行街,但係...結果...當然係大部份 都閂左啦,好彩我同 Gary 想去o既 Bic Camera 係閂 9pm,所以我地 2 個好高興咁買左 d 相機野(仲有我早幾日爛左果 個 hood 都有貨,yeah!)同埋 Game o既 accessories,之後大約 10:00pm 就 join 埋 Michelle 同 Eppie 去食 dinner 啦。

係北海道最後一個晚餐,Gary 又想去食蟹啦,所以我地揀左去 JR 站對出o既かに本家(蟹本家),點知呢間又閂 11:00pm,咁當然係唔夠時間啦,所以我地就返去すすきの(薄野)果間啦, 因為呢間閂晏 1 個鐘o既,而且呢間係我地酒店出面 1 條街左右咋。

我地叫左 2 個 Sets 同埋散叫左 d 刺身呀咁,當然又係放到成枱都係啦,不過,我個人覺得東京 o既かに道樂(蟹道樂)比佢抵食同埋多 d 選擇,唔知係咪因為 先入為主呢?

 

駕駛資料:

起點 終點 距離 料金 預定時間 實際時間 備註
層雲峽 旭川 75km 77 mins 60 mins
旭川 札幌 170 km 1,250 yen 109 mins 180 mins 冇跟個 GPRS 行要比錢o既 highway,終於用左成 3 個鐘先返到札幌。

You must be logged in to post a comment.