December 2020
S M T W T F S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Day 8: 2007/03/01 網走、層雪峽

Day 8: 03/1 (Thu) 晴

網走常呂町  網走  層雲峽

早餐:常呂町-民宿 船長の家 之 1 泊 2 食
午餐:日本杯麵
晚餐:層雲峽-層雲閣グランドホテル 之 1 泊 2 食

住:層雲峽-層雲閣グランドホテル
訂房方法:經 Jalan 網上預訂

今日係比較「他條」o既一日,只係 plan 左去網走坐破冰船,之後就冇特別 plan,可以早 d 去層雲峽,又 或者係網走流冰館等觀光一下。因為係民宿去網走都大約要 45 分鐘車,而我之前 made 左o既破冰船 booking 係 9am, 所以本來預左約 7am 就食早餐,點知,原來呢度係 fix 死左朝早係 7:45am 大家一齊食早餐,所以,今朝就變得好趕啦。 (之前一晚已經知道。)我地係第一批去到o既住客,之後,只係用左約 30 分鐘,就食晒佢個早餐(當然又係食唔晒啦), 跟住就即刻 check-out,走人、出發。(註:其他會去o既網友真係要留意一下!)

去到碼碩差唔多 8:45am,我地應該係搭網走流氷砕氷船「おーろら」 (破冰船 Aurora)o既,呢架係全程大約 1 小時的觀光破冰船,佢有 2 層,2F 有特別席,最好就係企係甲板上,親身體會 流冰的破/碎冰o既聲音,如果天氣同運氣好o的話仲可能會見到白尾鷲添。(註:最好一早預約,fax 去就得o家啦,最早 係 8:00am/9:00am,而 4:30pm 係最後一班,而如果你果預約係 ok o既話,佢會 fax 返張紙比你,上面有個印仔同埋你個 預約 number o既,咁只要開船之前 15 分鐘去到就得啦。Sample Fax 係呢度)

好啦,終於趕到去,仲冇遲到,咁就拎張 fax 入去比錢啦,呢個時候都覺得好奇怪o家啦,點解會咁冷清清o既,人都唔多 個喎,原來...職員話今日太大風同大浪啦,所以...停航...嘩,超慘呀~早知唔駛咁趕啦,而本來朝早 8:00am 同跟住 10:00am 果班都係 cancelled 左,咁我地傾左陣,決定係度等到 10:00am,睇下 11 點幾個班點啦,最後,都係 cancelled!

  

咁我都有準備 d 後備地方可以去,見大家都冇乜意見,既然冇得出海睇流冰,我就決定去近近地o既流冰館望下啦,由碼頭 渣車去大約 20 分鐘車左右,個流冰館係一個小山坡上面,樓高 3-4 層,小小o既一間,入面有零下 18 度o既體驗,如果你拎 條濕毛巾入去,可以卷埋變成一支冰棍o家!不過,可能呢幾日都凍到習慣晒,入到去又唔係真係覺得好凍喎。除左呢樣野之外, 佢仲有套 3-D movie 睇,講流冰o既形成,同埋係流冰上生活o既動物等等,真係拍得好靚,藉得一睇。而係天台望出去o既一遍 藍天白雲,都令我地不停咁影左好多相,不過,真係超凍呀!

之後,我地就離開網走,去層雲峽啦,點解咁早,因為今晚我地會 去層雲峡 氷瀑まつり(層雲峽冰瀑祭)睇冰, 咁當然係早 d 去到,早 d 食晚飯跟住就可以去睇啦,而且雖然呢個時候係 12 點幾,大家都仲係好飽喎, 咁就諗住去到先算啦。

去到層雲峽大約係 2 點幾 3 點,我地去左酒店層雲閣グランドホテル(Grand Hotel) 度 check-in,跟住就諗住去溫泉 街度食少少野,但係原來冇乜舖頭開門,而且我地 6 點又食晚飯,所以最後就係 7 仔度買左幾個日本特色杯麵返去酒店食 lu。 嗯,點解住層雲閣グランドホテル?因為呢間係最近冰瀑祭會場o既酒店,由酒店行過去大約只需 10 分鐘左右啦,不過就要 慢慢行,因為呢度 d 冰真係好滑!

 

試完唔同o既杯麵同 settle down 之後我同 Gary 就小睡左陣,而 Michelle 同 Eppie 就係酒店度周圍逛,不過我覺得呢度 比登別仲隔涉,真係冇乜野好行,訓返一覺仲好啦。食飯之前,Gary 仲唔死心咁用電話上網 check 下網走破冰船o既情況, 先發現今日真係好多班次都 cancelled 左,最早一班係 2 點幾呢~(如果其他網友要去,最好去之前打個電話去問,或者 上網 check check 依家個情況先去,否則就好似我地咁白行一趟 lu~)。

至於 dinner ,我地都仍然係食酒店o既懷石料理,不過食左咁多餐,真係已經覺得冇乜野咁特別 lu,同埋今日我訂呢個餐 都算係一個平o既 package ,所以我亦都冇好高o既要求,但係其中最令我地 surprise o既,竟然係佢個餐入面有..鯨魚肉 沙律!睇落去紅紅一片,一試之下...嘩,超肥膩呀!真係麻麻地,唔多好味,佢地就話鯨魚住係深海,緊係肥啦~~

食飽之後差唔多 8 點,我地返房做足準備先去會場,因為今日出面實在係太凍啦,而且又好大風,所以真係要準備充足先 好出去,另外,當然仲要套返個釘鞋落去對鞋度,唔會咁易滑到嘛。去到入口,1 人比左 100 yen,跟住我先發現,其實係唔 駛入場費o既喎,比幾多 yen 都得,早知就 1 人比 10 yen 啦~

入左場,我地分開左 2 批人自己行,本來諗住約 2 個鐘之後一齊走,因為我同 Gary 就最主要係影相啦,至於佢地, 就覺得行唔到咁耐,所以都諗住行完佢地自己返酒店先。點知,最後大家真係由 8 點幾行到差唔多 10 點,仲一齊返酒店添。 冬天的北海道,除了雪就是冰,係層雲峽的冰瀑祭,就係用一大塊一大塊的巨冰雕刻出大自然的奇觀,雖然冇城堡、卡通公仔 等等,但係佢有冰神社、長長o既冰洞,而最好參觀o既時間,就係夜晚上開晒燈o既時候,七彩繽紛的燈光係晶瑩o的冰透出來 果時,就係好似置身仙境咁,實在難忘。

   

   

   

駕駛資料:

起點 終點 距離 料金 預定時間 實際時間 備註
常呂町 網走 46 km 50 mins 30 mins
網走 層雲峽 147 km 4,613 yen 180 mins ~150 mins

You must be logged in to post a comment.